Låttitlar, konstnärer,
klädmärken och kvällstidningslöp

Michael Nystås slukar Lundells nya roman.


Tom Wasser är ensam och bitter.
 Han vandrar omkring i ett Stockholm som han för länge sen slutat att känna sig hemma i.
 Men i Ulf Lundells nya, lysande tegelsten "Friheten" får Tom Wasser lätta sitt hjärta - på nästan 800 sidor.

"Friheten" är ett mastodontprojekt. Lundells första roman sedan "Saknaden" 1992 är en svidande uppgörelse med ett Sverige som i slutet av 1990-talet styrs av finanshajar och börsklippare.
 Ett Sverige som förlorat både sin själ och sin framtidstro.
 I detta Stockholm vandrar huvudpersonen Tom Wasser omkring. Som alltid när det gäller Lundell vimlar det av beröringspunkter mellan författaren och hans huvudperson:
 Tom Wasser är född 1949, frånskild, två äktenskap, fyra barn, författare, konstnär - precis som Lundell. Det enda som Lundell är, men inte Wasser, är musiker.
 Men det kompenseras av att Wasser försetts med en rockmusiker som barndomskamrat, den stirrige, spände Crock, som turnerar året runt.
 Det ger oss plötsligt två alteregon!

Ulf Lundells nya roman utspelas under 1997 och 1998 på Stockholms söder, eller Bronx, som huvudpersonen lite föraktfullt döpt om stadsdelen till , på Österlen och i italienska Toscana där Wasser så småningom blir involverad i vinaffärer.
 Tom Wasser framlever sina dagar, han lider av skrivkramp, kan inte längre skriva i Stockholm, han känner sig ensam, socialt missanpassad och utan vänner. Yngste sonen Gus bor fortfarande kvar hemma och för hans skull har Wasser bestämt sig för att ge staden några år till.

För att döva sin ångest gör han långa utflykter med sin bil, tar långa promenader, han är till synes ekonomiskt oberoende, kan köpa nya möbler som han sedan slänger snabbt bara för att de inte matchade tapeterna. Under tiden kommenterar han mycket och gärna aktuella samhällsfrågor, citerar kvällstidningslöp, räknar upp matingredienser, låttitlar och namn på konstnärer.
 Miljöbeskrivningarna i boken är långa, svepande, episka, karaktärerna varsamt utmejslade.

Under en promenad kommer Tom i samspråk med den avhoppade copywritern Frank Gunnarsson. Motvilligt fortsätter Tom att umgås med honom och lyssna till hans vidlyftiga planer om en vingård i Toscana, som Tom så småningom blir delägare i.

 Bland Franks udda vänner finns Astrid Livberg, en kvinna som Tom inleder ett mycket fysiskt förhållande med. Bland annat skildras i ett av romanens mer slapstickartade partier, hur Tom och Astrid dröjer sig kvar på varuhuset NK efter stängningsdags, och älskar i ett skyltfönster.

 Men när Astrid oväntat hittas mördad finner sig Tom Wasser plötsligt indragen i en obehaglig mordhistoria. Där ändrar "Friheten" karaktär, lägger sig till med en thrillerartad spänning. Wasser är till en början misstänkt gärningsman, men svär sig fri och stöter på den märklige privatspanaren Gorm Saffer som kopplats in på fallet när fler mordoffer påträffas.
 Franks bekantskapskrets hyser också den unge mannen Trick. Genom honom möter Tom den betagande, älvliknande Hermine, så spröd att Tom genast beslutar sig för att skriva en bok om henne.
 Där finns också Monika, en kvinna jämnårig med Tom, som problematiserar Wassers oförmåga att älska någon i hans egen ålder. Hon är fotograf och bär på en mörk hemlighet.
 Parallellt med mordgåtan och Toms upplevelser i Toscana, blir han förföljd av en mystisk, anonym, och förmodligen skvatt galen, beundrarinna. Eller är hon besatt av hat mot Tom? Hon är flyktig, man vet inte riktigt. En natt tränger sig denna kvinna in i Toms sovrum på gården på Österlen och utsätter honom för ett chockerande övergrepp.

"Friheten" är en roman som man antingen älskar eller hatar. Jag har valt att sälla mig till den förra kategorin. Förvisso är det ett mindre företag att ta sig igenom dessa 800 tättskrivna romansidor, men belöningen är desto större.
 Det saknas inte transportsträckor, det medges, Wassers utvikningar kring tillståndet i nationen ter sig stundtals lätt parodiska, men berättelsens kärna ger så mycket tillbaka att man inte kan sluta läsa.

Jag rekommenderar inte "Friheten" åt den som aldrig läst någon av Lundells romaner tidigare.
 Men har man läst, tagit det till sig och gillat det, kan "Friheten" mycket väl vara årets största läsupplevelse.
 Och ett magnifikt bokslut över Sverige inför 2000-talet.

av michael nystås


EN NY BOK:
Ulf Lundell: Friheten
(Schultz Förlag, 1999. 795 sidor.)


[ Hem ] | [ Innehåll ]